Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Doprava již od 85 Kč

___________________

Při objednávce

nad 1800 Kč

poštovné zdarma!

__________________

Vše skladem

ihned k odeslání

__________________

Smile


» DETOXIKAČNÍ DIETA
DIETNÍ OPATŘENÍ PŘI DETOXIKACI ORGANISMU

Seřazeno dle závažnosti

Zatěžující látky a nevhodné potraviny

Vhodná alternativa, doporučené potraviny

Alkohol, nikotin a další drogy, včetně tzv. lehkých

Zelené a nefermentované čaje,Yerba maté (cesmína paraguayská), kvalitní suché víno, zásadotvorné pivo (Plzeň, Krušovice).

Bílý (rafinovaný) cukr a všechny výrobky bílý cukr obsahující - zákusky, bonbóny, čokoláda, sušenky, kompoty, ochucené minerálky, šťávy.

Hroznový cukr (D - glukóza), javorový sirup, rapadura, ječný slad, melasa, stévie. Při fungicidní a protikvasinkové dietě všechny cukry velmi omezeně!

Uzeniny, smažená jídla.

Vařit ve vodě, v páře, krátká tepelná úprava.

Ztužené tuky (margariny) a rafinované oleje.

Za studena lisované oleje (slunečnicový, lněný, dýňový, olivový) a tuky (máslo, sádlo).

Pšenice, pšeničné pečivo a další výrobky z bílé mouky. Při přecitlivělosti na lepek (gluten) nutno vynechat také ječmen a žito.

Pohanka, jáhly, kukuřice, oves, amarant, quinoa, celozrnná rýže. Obiloviny jsou častým alergenem, vhodné je imunologické vyšetření.

Kravské mléko a mléčné výrobky (včetně jogurtů s cukrem).

Pohankové, ovesné a jiné rostlinné mléko. Přírodní ovčí a kozí sýry, tofu, smetana, podmáslí, kysané výrobky.

Maso z velkochovů

Drůbeží maso (krůta, kachna, husa), králík, zvěřina, ryby (hejk, pstruh, kapr, mořská štika, tuňák, losos).

Dochucovače – kečup, hořčice, ocet. Umělé látky, konzervanty a barviva (glutaman sodný, kyselina benzoová…).

Tahini (sezamová pasta), citrónová šťáva, mořské řasy.

Slepičí vejce (zejména bílek).

Omezeně samotný žloutek.

Káva, černý čaj.

Bylinkové čaje, Rooibos, Lapacho.

Ostrá nestravitelná koření jako pepř, chilli, kari.

Majoránka, tymián, rozmarýn, skořice…

Kopaná sůl (NaCl).

Mořská sůl.

Lilkovité plodiny (rajčata, papriky, lilek, uskladněné brambory) – zejména při alergiích, dně a revmatu.

Ostatní druhy zeleniny, brambory pouze ranné (kvůli plísním a jedovatému solaninu v klíčcích).

Omezit konzumaci tropického ovoce.

Domácí ovoce, lesní plody.

Pozn. Pozornost věnujte možným osobním alergenům: koření, jahody, jablka, česnek, citrusy, luštěniny (včetně sóji), ořechy. Doporučuji vytestovat pomocí kroužkového kineziologického testu nebo navštívit alergologa či imunologa.

!!! FUNGICIDNÍ DIETA !!! Zvláště při kvasinkových infekcích (candidóza, aspergilóza, pityriáza...) je kromě fruktózy (rafinovaný cukr - sacharóza, sušené a sladké ovoce jako hrušky, švestky, hroznové víno, banán, mango ) nutné vyhnout se také všem potravinám, při jejichž výrobě se používá kvasinek – droždí, veškerému kynutému pečivu (s výjimkou kváskového celožitného chleba), pivu, méně kvalitním vínům, plísňovým sýrům, octu a zelenině nakládané do octa, fermentované sóji a rýži (Natto, Tempeh, Amasaké, Miso, některé sojové omáčky).

Jezte spíše méně, ale častěji během dne.  Dodržujte pitný režim – nejméně 1,5 litru tekutin na 50 kg váhy. Upřednostňujte nízkosodné vody (Na+ < 100 mg/l) bez chuťových přísad.